AlltomTelAviv.se

6 anledningar till att älska Tel Aviv

Det finns ju egentligen tusentals goda anledningar till att åka att älska Tel Aviv men jag tänkte med detta inlägg presentera 6 av mina favorit saker med Tel Aviv.

1. Tel Aviv är litet

Tel Aviv har visserligen nästan en halv miljon invånare men det är trots det en stad där det känns som att alla känner varandra. Du behöver inte åka buss eller tåg för att ta dig runt i staden utan du kan enkelt ta dig till de flesta platser genom att gå eller genom att hyra en cykel. Jag kan verkligen starkt rekommendera att ni går längs straden från norr till Jaffa i den södra delen eller tvärtom.

Det finns små och mysiga cafer längs hela vägen och det är bara att stanna till för att ta ett dopp i havet eller besöka marknaden och köpa färsk frukt (riktigt färsk frukt i jämförelse med den vi hittar i Sverige)

2. Det är en 24 timmars stad

Du vaknar upp tidigt och beger dig till straden för ett morgondopp, sedan vidare till att äta en brunch på något av de mysiga cafen som öppnar när solen går upp och sedan en promenad längs straden ner till hamnen för att bara njuta av den friska havsluften. Därefter kommer lunchen och du står inför ett matparadis där du kan välja allt från de godaste fallafelna till fräska frukter och grönsaker. Eftermiddagen kanske du spenderar inne i staden på köpcentrument eller i en av de mindre butikerna som säljer allt från kläder och smycken till konstverk. Dagen avslutas med en trevlig middag vid havet. Men staden fortsätter att vara igång och det tar aldrig slut så det är upptill dig när du inte orkar mer.

2. En unik och historisk kultur som möter det nya

Tel Aviv är kontrasternas stad. Här blandas verkligen allting på samma ställe. Du har trendiga hipster caféer mitt i områden som kan uppfattas som fattigare områden. Du har också moderna high tech starups som sitter i historiska kvarter så som Jaffa. Det har funnits bebyggelse i området sen antiken men få människor bodde där när Tel Aviv bildades i början på 1900-talet. Sen dess har staden vuxit upp och allt är nu blandat på ett ställe. Fantastiskt att ta en promenad från Jaffa in till de nyare delarna av staden.

3. Den fantastiska maten

Det går inte att prata om Tel Aviv och Israel utan att nämna den fantastiska maten. Jag kan starkt rekommendera shakshuka som är en populär rätt i Israel. Det är en rätt med tomat och ägg. Det enda jag kan varna för är att kaffet i Tel Aviv inte är något att hurra för. Det är en av de mest märkliga delarna av israelisk kultur. De dricker mycket snabbkaffe. Sånt där kaffe som görs genom att du blandar kaffe-pulver i varmt vatten. Många israeler föredrar till och med snabbkaffe framför riktigt bryggkaffe (eller americano som de kallar det där). Ett annat intressant fenomen som man kan observera i israel är McDonalds. McDonalds är överallt en billig snabbmatskedja med samma mat överallt på jorden. Men inte i Israel. Där har de ett annat slags bröd och det märkligaste av allt är att McDonalds i Israel inte är billigt. Det är faktiskt lite dyrare än de flesta vanliga restauranger (vilket gör att det nästan alltid är tomt på McDonalds i Israel). Jag kan absolut inte rekommendera McDonalds men kan rekommendera att gå förbi bara för att observera detta märkliga fenomen.

4. En spännande kultur scen

Tel Aviv har ett levande kulturliv och det är hela tiden olika utställningar och events som äger rum. Du kan gå på föreställningar med traditionell klezmer musik eller se modern dans på en liten lokal scen i utkanten av Tel Aviv. Något som är väldigt stort i Tel Aviv är gatuskonsten. Överallt kan du se vackra graffitmålmingar (inte folk som bara klottrat sitt namn).

5. Nära till resten av Israel

En av de bästa sakerna med Israel är hur litet det är. Det är svårt att föreställa sig hur litet det faktiskt är. Sverige är trots allt geografiskt ett relativt stort land. Det är helt normalt att ta bussen eller tåget till Jerusalem över dagen. Det tar cirka en timma med bus från Tel Aviv till Jerusalem. Det går även att ta tåget men jag har själv alltid tagit bussen. Det går snabbt och smidigt. Bussarna kan vara lite varma på sommaren men inte värre än att åka buss i Sverige. Israel har kanske världen bäst utbyggda bussystem och du kan ta dig nästan varsomhelst i Israel med buss. Du behöver inte köpa biljett i förväg utan kan betala på bussen. Och bussarna går regelbundet (ca en gång per 15 min) om du åker till något populärt ställe (tex Tel Aviv till Jerusalem) så bara att gå till busstationen och ta nästa buss.

6. De fantastiska människorna

Israeler är otroligt vänliga och trevliga. Du kan alltid få hjälp av andra om du undrar om vägen till något eller bara har frågor om den bästa restaurangen i området.